- Efter- og videreuddannelse
- Viden
- Blindgyder og faldgruber i jagten på den rette projektlederuddannelse
Blindgyder og faldgruber i jagten på den rette projektlederuddannelse
Udbuddet af projektlederuddannelser er enormt, og markedet er højst uigennemskueligt. At finde den rette uddannelse kan derfor være lidt af en udfordring. Du vil jo gerne have et solidt fundament og mest muligt for pengene. Samtidig er de mange udbydere med til at skabe en større usikkerhed om, hvilke uddannelser du kan have tillid til.
Projektlederuddannelser - hvad er hvad?
Uddannelse i alle afskygninger popper op i Google, når du søger på ord som ’projektledelse’ og ’projektlederuddannelser’. Alt fra korte kurser hos private udbydere til længerevarende forløb og formelle kompetencegivende uddannelser. Alt sammen kategoriseret som projektlederuddannelse. Men du kan hverken afkode niveau, varighed, kvalitet, indholdstyngde eller udbytte ud fra navngivningen. En kursusrække på seks dage bliver lige så vel som uddannelse på bachelorniveau, der varer to-tre år, kaldt en projektlederuddannelse.
Det er derfor din egen opgave at afdække, hvad der er hvad. Forsøg at se på detaljerne i beskrivelserne og dokumentationen, og sæt det, som udbyderne lover, op imod indsatsen der forventes af dig – du bliver jo ikke projektleder på to dage! Du kan få det helt forkromede overblik over de mange forskellige projektlederuddannelser her.
Et uigennemskueligt prishav
Ligeså vel som der er tonsvis af tilbud, lige så mange forskellige priser vil du møde. Nogle uddannelsestilbud vil ved første øjekast måske syne dyre eller billige. Men det er vigtigt, at du grundigt afdækker uddannelsens indhold, kvalitet og dit udbytte. Pris er nemlig ikke altid lig med kvalitet.
Se også på, hvad du betaler for en dag, og hvad der fx ligger ud over dagene i form af e-læring, vejledning og eksamen.
ECTS siger noget om indsatsen - ikke niveauet
Enhver udbyder kan angive, hvor mange ECTS-point deres fag eller uddannelse typisk vil svare til, men de kan ikke garantere dig, at du kan få merit og overføre de pågældende ECTS til en anden uddannelse. Du skal også vide, at ECTS-point siger noget om indsatsen og ikke om det faglige niveau. ECTS angiver faktisk bare et måltal for arbejdsbelastning – det vil sige, hvor mange arbejdstimer et forløb eller kursus kræver af dig som deltager.
Systemet er sat i verden for at lette meritoverførsel på tværs af EU for de universitetsstuderende. Men i dag har ECTS-point også bredt sig til det private uddannelsesmarked, og der bliver i stor stil sat ECTS på kurser, som ikke er akkrediterede i det formelle uddannelsessystem. Der er desværre eksempler på, at folk har taget 20 ECTS hos en privat udbyder og så tror, at man kan tage de sidste 40 ECTS hos et erhvervsakademi, en professionshøjskole eller et universitet – men det kan man ikke!
Spørg derfor ind til kursusudbyderens motiv til at angive ECTS-point og undersøg om ECTS kan flyttes over i andre uddannelser fx master eller diplomuddannelse.
Certificering – hot or not?
Måske har flere i din omgangskreds en certificering som fx PRINCE2 eller IPMA. Derfor kan du tænke, at det skal du da også have. Det er altid godt at have papir på sine kompetencer, og det er altid godt at spørge andre til råds. Men om en certificering er det rette for dig er slet ikke sikkert. Der er mange andre uddannelsesmuligheder, der kan klæde dig lige så godt på til jobbet som projektleder.
Mange certificeringer er udenadslære og test i hukommelse. Se derfor også efter, hvad udbyderen tilbyder af egentlig refleksion og kontakt til en underviser. Der kan være virksomheder, der søger certificeringer i deres jobopslag – men de ansætter sjældent kun på baggrund af en certificering.
Stol ikke blindt på Google
Google er vores bedste ven, og vi er vant til at finde svar på stort set alt i søgemaskinerne. Så når du er på udkig efter en projektlederuddannelse, googler du sikkert ’projektlederuddannelse’ og ’projektlederkurser’ på livet løs. Men markedet for projektlederuddannelser boomer. Derfor er der slet ikke plads til alle udbydere på side ét i Google. Flere betaler sig desuden til at ligge øverst på siden, men det betyder jo ikke nødvendigvis, at det er det bedste produkt. Gå derfor et par sider videre, for det er ikke sikkert, at den projektlederuddannelse, der passer bedst til dig, ligger lige først for.
Brug også din omgangskreds og din arbejdsplads for råd og vejledning. Alle uddannelsesinstitutioner har studievejledere ansat, som ikke laver andet end at vejlede - brug derfor også dem, hvis du er i tvivl.