Få rådgivning når du skal vælge projektlederuddannelse

At vælge projektlederuddannelse kan minde frygtelig meget om at skulle finde vej gennem junglen uden at fare vild i de mange muligheder. Det vigtigste input til dit valg går derfor igennem god rådgivning.

Projektlederuddannelse

Det vigtigste input til dit valg 

Der findes mange forskellige projektlederuddannelser, certificeringer, kursusrækker med flere. Men om efteruddannelse er den rigtige vej for dig at gå, handler mest af alt om din situation og dine behov som projektleder. Hvor står du i din karriere lige nu, og hvor vil du gerne hen? For at finde svar på de spørgsmål kan du have behov for karrieresparring.

Grundig research er ikke altid nok

En projektlederuddannelse vil altid kræve noget af dig og din arbejdsgiver; tid, penge og kræfter. Derfor er det også vigtigt, at du vælger den projektlederuddannelse, som både du og din arbejdsgiver får mest muligt værdi ud af. 

Som det første anbefaler vi altid, at du sætter dig grundigt ind i tingene og de mange muligheder på markedet for efteruddannelse. Du sørger for at læse om de forskellige uddannelsesmuligheder og går i dybden med dem, der umiddelbart passer bedst til dig. Du kan få det helt forkromede overblik over de mange forskellige projektlederuddannelser her.

Samtidig er det en fordel i afklaringsfasen at kontakte uddannelsesstederne for mere information og tale med de venner og kolleger, som selv har erfaringer med projektlederuddannelser. Men det er ikke altid nok. Derfor kan det stærkt anbefales, at du tager fat i en studie- og karrierevejleder, der har den rette erfaring med at hjælpe kommende studerende ind på den rigtige projektlederuddannelse.

Tre gode råd til dit studievalg

For at sætte gang i nogle af de tanker, du skal gøre dig om dit studievalg, peger Helene Randeris Toft, der er studie- og karrierevejleder hos VIA University College, på tre vigtige faktorer, du skal overveje.

Få styr på hvad projektledelse betyder hos din arbejdsgiver?

Nogle virksomheder arbejder med projektledelse ud fra bestemte projektmodeller, som du kan lære at bruge, hvis du tager en certificering. Andre virksomheder har ikke nogen særlig kultur eller metode for projektledelse og ønsker i stedet for at klæde en medarbejder på til at kunne lede flere forskellige typer projekter så godt som muligt.

I sidstnævnte tilfælde er det typisk mest passende med en mere generel akademi- eller diplom i projektledelse frem for de typisk mere ensrettede certificeringer. Det er med andre ord afgørende for dit studievalg, hvilken virksomhed du skal lede projekter i.

Tænk over din fremtid som projektleder

Hvordan ser du dig selv som projektleder om fem år eller ti år?

Hvis du vælger en certificering som den eneste form for projektlederuddannelse, kan du risikere at blive ansat i en virksomhed, som arbejder efter en projektmodel, der ikke passer sammen med det, du har lært. Her er det mere fleksibelt og i de fleste tilfælde anvendeligt med en akademi- eller diplomuddannelse.

Men er du primært på udkig efter en projektlederuddannelse, fordi din nuværende arbejdsgiver ønsker det, så giver en certificering måske rigtig god mening. Det handler om, hvad du vil med projektledelse på længere sigt. En certificering er en god løsning god lige nu og her, men er ikke altid nok på den helt lange bane.

Overvej hvor meget tid du vil bruge

En diplomuddannelse varer typisk to år på deltid med undervisning én dag om ugen eller hver fjortendes dag fra kl. 9-16 og forberedelse til eksamener. Det skal din arbejdsgiver være indstillet på.

Også i forhold til tidshorisonten er diplomuddannelsen den mere langsigtede investering. Hvis uddannelsen skal gøre en forskel lige nu og helst ikke må være alt for tidskrævende, kan du med fordel se nærmere på certificeringer eller enkeltstående kurser.

Der er hjælp at hente

Så hvordan finder du den rigtige uddannelse? Det kan VIAs studie- og karrierevejleder, Helene Randeris Toft, hjælpe dig med at blive klogere på. Hun har i flere år hjulpet potentielle studerende med at vælge den projektlederuddannelse, som passer allerbedst til dem. 

Guide  Bliv klogere på hvilken projektlederuddannelse, der passer dig Download guiden her!

Mere inspiration

Sådan indarbejder du bæredygtige elementer i dine projekter
Artikel Gå til siden
Du skal lede dit projekt bæredygtigt – men hvad betyder det?
Artikel Gå til siden
Den hybride fremtid: Hvordan fastholder vi engagementet?
Podcast Gå til siden
Forholder du dig til bæredygtighed i dine projekter?
Artikel Gå til siden
Når I kalder det for et projekt, hvad mener I så egentlig?
Artikel Gå til siden