- Efter- og videreuddannelse
- Viden
- Efteruddannelse: Hvem kan jeg spørge til råds?
Efteruddannelse: Hvem kan jeg spørge til råds?
Sådan kan du rådføre dig
Der er ingen tvivl om, at efteruddannelse er vigtigt. Du opdager nye sider af dig selv, du måske ikke vidste, du havde, og du opdager nye ting, du ikke vidste, du kunne – det udvikler dig, så du bliver den bedste til det, du arbejder med. Det handler om dit liv, din udvikling og din karriere!
Men hvem er det lige, du kan spørge til råds, hvis du vil afdække dine uddannelsesmuligheder og ønsker at tage det næste skridt i din udvikling og karriere?
Det er altid en god ide, at rådføre sig med andre, når du står overfor vigtige beslutninger i dit liv. Her får du forslag til de 6 personer, du kan spørge til råds, når det handler om dit næste skridt ift. efter- og videreuddannelse.
Grib fat i dine kollegaer
Måske har flere af dine kolleger været afsted på noget efteruddannelse. Hvis det er tilfældet, så udnyt at de har en masse viden og erfaring, du kan få glæde af. Det kan også være, at der er nogle af dine kolleger, der er i samme båd som dig – på udkig efter relevant uddannelse. Hvis det er tilfældet, kan I sammen hjælpes ad med at afdække de forskellige uddannelsesmuligheder.
Spørgsmål du kunne tage snakken ud fra:
- Hvorfor valgte du lige netop det uddannelsesforløb?
- Hvordan bruger du det, du har lært i dit arbejde i dag?
- Hvilke kurser og uddannelser har du kigget på?
Tag fat i forskellige uddannelsesinstitutioner og kursusudbydere
Hvis du har fundet et eller flere kurser eller uddannelser, der virker interessante, er det altid en god ide som næste skridt at kontakte de forskellige udbyderne for at få mere information og hermed et bedre sammenligningsgrundlag. Ved at kontakte flere får du mere dybdegående viden om, hvad de forskellige udbydere kan tilbyde dig.
Spørgsmål du kunne tage snakken ud fra:
- Hvordan er undervisningen sammensat?
- Hvad er forskellen på uddannelse X ift. uddannelse X?
- Hvad er med i prisen i forhold til fx vejledning, undervisning og eksamen?
- Er der adgangskrav og hvilke?
Brug dit netværk
Der kan være flere i dit netværk fx tidligere kolleger, bekendte, samarbejdspartnere mv., der været afsted på noget efteruddannelse. Det kan både være inden for det samme faglige område, som det du er på jagt efter eller noget helt andet. Lige meget hvad kan det være nyttigt at høre deres erfaringer.
Du kan fx sende dem en personlig besked via Facebook eller LinkedIn og spørge dem til råds. Det er en nem måde at forhøre dig hos bekendte, du måske normalt ikke omgås med og har kontaktoplysninger på.
På LinkedIn kan du også nemt se dit netværks nuværende eller tidligere uddannelse – det kan måske ligefrem give dig gode ideer til, hvad der kunne være relevant for dig.
Tag en snak med din chef
Din chef skal være med til at træffe beslutningen om at sende dig afsted på uddannelse. Derfor er det særlig vigtigt med hans eller hendes opbakning.
Start med en uforpligtende snak, hvor du kan få råd og sparring i forhold til tid, ressourcer samt dine behov og ønsker. Og måske har din chef tidligere sendt andre medarbejdere afsted på uddannelse og ved derfor en del om mulighederne.
Din chef kan være rigtig god at snakke med, når du skal komme nærmere ind på, hvad efter- og videreuddannelse skal give dig rent fagligt. Hvordan kan det gøre dig bedre til at løse dine opgaver og udvikle dig?
Spørgsmål du kunne tage snakken ud fra:
- Hvilke kompetencer mener du, jeg skal styrke, så jeg løser mine opgaver endnu bedre?
- Vil I betale for uddannelsen/kurset, eller skal jeg selv betale?
- Hvor meget tid må jeg bruge på efteruddannelse, og må det være i arbejdstiden?
- Har mine kolleger været afsted på noget, som også kunne være relevant for mig?
Hør de nærmeste familiemedlemmer
Det er en god idé at få taget en god snak og afklaring med familien, inden du beslutter dig helt.
Det kan fx være, at I har særligt brug for at vende, hvor meget af din tid, du skal bruge i forbindelse med dit uddannelsesforløb – er det om aftenen eller i arbejdstiden? Hvor meget forberedelsestid skal du bruge? Og skal du måske bruge ekstra tid på kørsel frem og tilbage? Ofte vil det nemlig være tid, som går fra familien.
Derudover er det også oftest din nærmeste familie, som kender dig bedst på det personlige plan. De ved derfor også, hvor du vil blive særlig udfordret og motiveret.
Spørgsmål du kunne tage snakken ud fra:
- Jeg har fået at vide, jeg selv skal betale – har vi økonomi til det?
- Kan vi få det til at fungere herhjemme, hvis jeg vil efteruddanne mig?
- Tror du, jeg vil kunne gennemføre den her uddannelse?
- Med det jeg har fortalt dig, tror du så den her uddannelse, er det rette for mig?
Få rådgivning hos en karriere- og studievejleder
En studie- og karrierevejleder kender uddannelsesverdenen ud og ind, og derfor kan det være rigtig godt at få stillet alle dine uopklarede spørgsmål her.
Studie- og karrierevejlederen kan hjælpe dig med at blive klogere på dine muligheder og få matchet det op med det, der så passer bedst til dig ud fra dine ønsker og behov. Og du behøver ikke være helt afklaret i din søgning, når du tager kontakt første gang - de er her for at hjælpe dig, både i de tidlige afdækkende faser og til slut, hvor du skal træffe valget.
Spørgsmål du kunne tage snakken ud fra:
- Kan du hjælpe mig med at skitsere, hvordan jeg sammensætter et uddannelsesforløb, der passer til mig?
- Jeg har fundet ud af, at jeg ikke opfylder de formelle adgangskrav til den uddannelse, jeg gerne vil søge ind på - har jeg andre muligheder?
- Kan I hjælpe mig med at lægge en uddannelsesplan?