Hvilken projektledercertificering skal du vælge?

Hvad den rigtige certificering er for dig afhænger af flere faktorer. Her er fem spørgsmål, du kan stille dig selv for at blive mere afklaret.

Projektleder certificering

Har du overhovedet brug for en certificering?

Det er altid godt at have papir på sine kompetencer, men det er slet ikke sikkert, du har brug for en certificering. Der er mange andre uddannelsesmuligheder, der kan klæde dig lige så godt på til jobbet som projektleder. Du kan få det helt forkromede overblik over de mange forskellige projektlederuddannelser her.

Det, der er vigtigt, er, at du løbende får en eller anden form for opkvalificering som projektleder - for uden de nødvendige kompetencer er risikoen for fejlslagne projekter og overskredne deadlines og budgetter større. Det korte af det lange er, at du skal vælge certificeringstype ud fra, hvilken certificering der ligger bedst til dig og passer til den virksomhed, du enten arbejder i eller gerne vil have opgaver for. Og så skal du afdække, hvilke uddannelsesmuligheder du ellers har, så du kan træffe et kvalificeret valg.

Hvilken virksomhed arbejder du for?

Certificering er både for projektledere i private og offentlige organisationer, men nogle certificeringer som fx PRINCE2 er mere udbredt i den offentlige sektor, og andre certificeringer er mere anvendt i specifikke brancher som fx it-branchen.

Det er også relevant at se på, om du arbejder i en dansk eller international virksomhed. Der er nemlig forskel på hvilke certificeringer, der har vundet størst indpas hos europæiske versus amerikanske virksomheder. PMI certificeringer er fx særligt brugte i amerikanske virksomheder, hvorimod PRINCE2 og IPMA er mere udbredt i virksomheder orienteret mod det europæiske marked.

Hvor længe har du arbejdet med projektledelse?

Certificering er både for nye og erfarne projektledere, men afhængig af certificeringstype og niveau er der nogle forskellige formelle krav til din erfaring som projektleder. Dette afgør, hvilket certificeringsniveau du kan starte med eller gå videre til.

Hvis du er ny inden for projektledelsesfaget, har du sikkert et helt elementært behov for at få det grundlæggende projektstyringsværktøj og metoden ind under huden. Er du derimod en mere erfaren projektleder, har du måske mere brug for træning i projektlederrollen og refleksion i forhold til din praksis. Derfor er det vigtigt, at du nøje undersøger indholdet af de forskellige certificeringer. 

Hvordan lærer du bedst?

Afhængig af hvilken certificering du tager, er der forskel på, hvilke undervisnings- og eksamensformer der gør sig gældende. Nogle certificeringer som fx PMI og PRINCE2 handler rigtig meget om udenadslære, hvor eksamen består af en multiple choice test. Til sammenligning har IPMA certificeringen en mere europæisk form for undervisning og eksamen, hvor det mere handler om at bruge erfaringer fra de projekter, du er engageret i og demonstrere dine nye færdigheder i praksis.

De fleste certificeringsforløb foregår online. Men hvis du lærer bedst face to face i samspil med andre, kan du også flere steder tage et uddannelsesforløb med fremmøde, hvori der indgår en certificering.

Hvordan ønsker du og dine kolleger at arbejde med projektledelse?

Sidder du i en position, hvor du er med til at bestemme, hvordan din virksomhed skal arbejde med projektledelse, skal du ikke blot have øje for, hvordan du bedst selv kan lide at styre projekter i mål. Du skal i lige så høj grad have øje for virksomhedens bedste og ikke mindst vurdere, hvordan projektlederne på tværs af virksomheden kan få størst mulig værdi og samspil.

Guide  Projektledelse: Den ultimative uddannelsesguide Download guiden her!

Mere inspiration

Projekter: Bæredygtighed bliver en ufravigelig faktor
Artikel Gå til siden
Bæredygtighed i projektledelsen
Podcast Gå til siden
Sådan indarbejder du bæredygtige elementer i dine projekter
Artikel Gå til siden
Du skal lede dit projekt bæredygtigt – men hvad betyder det?
Artikel Gå til siden