Bekymret for eksamen på efteruddannelsen? Få studievejlederens 5 gode råd

Er det lang tid siden du, har været til en eksamen – og får du ondt i maven ved tanken om det? Måske er du bekymret for, at nervøsiteten tager over, eller om du kan stoffet godt nok? Her på siden får du fem gode råd til, hvordan du kan håndtere din bekymring for at gå til eksamen på din efteruddannelse.

studievejleder960

 

1.  Prøv at acceptere din nervøsitet - den er helt normal

Først og fremmest er det vigtigt, at du ved, at det er helt normalt at være usikker forud for en eksamen – særligt når det er længe siden, du har været på skolebænken. Rigtig mange har det på samme måde som dig. Men det kan være en god idé at dele dine bekymringer, tanker og overvejelser med andre fx. din studiegruppe, en kollega, et familiemedlem eller en god ven. Lige så snart du fortæller andre, hvordan du har det, vil du opdage, at de fleste genkender din nervøsitet – og alene det kan være med til at give lidt ro i maven.

2. Husk på, at du lærer at gå til eksamen

Når du går til eksamen på en akademi- eller diplomuddannelse, så er det ikke ukendt stof, du skal eksamineres i. Det er emner og problematikker, som du kender fra din hverdag, og som du har arbejdet med i løbet af studiet. Du vil løbende øve dig i at reflektere over reelle dilemmaer i dit arbejdsliv – blandt andet ved at inddrage relevante teorier og diskutere forskellige løsningsmuligheder sammen med andre. Og ofte er det også det, du skal i en eksamenssituation, så du bliver med andre ord godt klædt på i løbet af uddannelsen.

3. Din viden er mere værd end dit eksamensresultat

Det er ikke så underligt, at eksamen fylder meget. Men måske kan det hjælpe dig at huske på, at eksamen kun er et øjebliksbillede, der viser, hvordan du klarer dig lige præcis den dag – og at det derfor ikke er altafgørende, hvilken karakter du får.

Læring er en proces, og alt den viden, du tilegner dig i løbet af uddannelsen, kan ingen tage fra dig, uanset hvordan det går til eksamen.

4. Forbered dig godt - det giver overskud

Når du har været væk fra skolebænken i mange år, kan det godt virke overvældende at skulle tilbage – og det kan være særligt skræmmende, hvis du har nogle ubehagelige eksamensoplevelser med i bagagen. Men ofte kan du meget mere, end du tror!

Og selvom du nok ikke kan fjerne nervøsiteten helt, kan du forsøge at tage toppen af din nervøsitet ved at forberede dig så godt som muligt.

Er det en skriftlig eksamen, hvor du skal aflevere en opgave, kan det give dig en tryghed at få en anden til at læse den igennem og komme med input, inden du afleverer. Og skal du til en mundtlig eksamen, hvor du skal fremlægge en problemstilling, er det en god idé at øve dig foran andre inden. Når du har været din præsentation igennem nogle gange og kender den til fingerspidserne, kan du nemlig langt bedre slappe af i eksamenssituationen.

5. Tøv ikke med at spørge om hjælp

Hvis du tager din efteruddannelse på en professionshøjskole som VIA, er der rigtig mange, som gerne vil hjælpe dig, hvis du er i tvivl om noget.

Du kan fx sparre med din underviser om selve eksamenssituationen, så du er helt klar over, hvordan det kommer til at foregå. Du kan også række ud til din studievejleder for at få gode råd til sunde studieteknikker. Og du kan selvfølgelig også hente hjælp til alt det praktiske hos VIAs administrative medarbejdere, it-supportere og bibliotekarer. Det vigtigste er, at du ikke holder dig tilbage, hvis du har spørgsmål.

 

Se og hør hvordan tidligere studerende har håndteret deres bekymringer omkring efteruddannelsen her: 

Har du flere overvejelser, spørgsmål eller bekymringer til eksamen på efteruddannelserne?

Mere inspiration

Hvorfor taler vi om livslang læring?
Artikel Gå til siden
Derfor skal du tage en efteruddannelse
Artikel Gå til siden
Sådan får du tid til at tage en efteruddannelse
Artikel Gå til siden
Efteruddannelse: Få styr på hvem der skal betale og hvordan
Artikel Gå til siden