Sådan gør du chefen klar til at sende dig på efteruddannelse

Har du udset dig en efteruddannelse eller et kursus, du vil have? Eller har du svært ved at overbevise din chef om værdien af efteruddannelse? Forbered dig på tre spørgsmål, inden du går til chefen.

Efteruddannelse - overbevis chefen

Er du omstillingsparat? Selvfølgelig. Men i en verden der er i konstant forandring, er det er ikke længere nok at være omstillingsparat. Nej, vi skal være omstillingen selv – lad dem, der ikke efteruddanner sig om at være omstillingsparate.

Hvis du vil være omstillingen, skal du vide, hvor du vil hen. Det er ikke gratis for chefen at sende dig på efteruddannelse - selvom målet er win win for din organisation og dig, når du bygger nye kompetencer oven på alt det, du i forvejen kan. Derfor kommer her tre ting, du skal overveje, før du går til chefen for at overbevise hende eller ham til at betale for, at du højner dine kompetencer.

Læs også: Efteruddannelse: Få styr på, hvem der skal betale og hvordan

Hvor vil du hen?

Kend dig selv – og dit fag. Du vil tage efteruddannelse, fordi du ikke vil hægtes af i svinget. Men hvad er din egentlige motivation for at tage efteruddannelse? Hvad er dine faglige mål? Og hvad er dine personlige mål?

Stil dig selv de spørgsmål og hav svarene klar, før du går til chefen. Det kan være nogle af de spørgsmål, du møder fra chefen, og du vil stå stærkere, hvis du ikke tøver, når du fortæller, hvad du skal bruge den nye viden og kompetencerne til - både nu og i fremtiden.

Hvor er din organisation på vej hen?

Enhver chef sætter pris på, at ledere og medarbejdere ved og har en klar ambition om, hvor de gerne vil hen. Men de tænker også på bundlinje, effektivitet, omsætning, omkostninger og gevinster. Hvor er din organisation netop nu? Hvilke udfordringer kommer I til at møde i nærmeste fremtid, og hvilke kompetencer er der brug for, for at I bedst muligt kan løse dem?

Kan dit behov for efteruddannelse og dit udbytte heraf kobles direkte til din organisations udfordringer og strategiske mål? Hvis ja, vil du hurtigt kunne overbevise chefen om, at den nye viden, du med efteruddannelse tilegner dig, kan bruges fra dag ét i organisationen – for ny viden, der kan omsættes i praksis med det samme, er vigtig for organisationens generelle udvikling og succes.

Er du klar til en (endnu mere) travl hverdag?

Efteruddannelse kræver til tider også sine ofre. Det er ikke sikkert, din chef kan give dig færre opgaver, fordi du begynder på efteruddannelse, opgaveskrivning og et pensum. På hjemmefronten fortsætter tempoet i familielivet også ofte i samme gear. Efteruddannelse kræver tid og opmærksomhed, og i en periode vil det derfor måske være nødvendigt at drosle lidt ned på aftaler i kalenderen. Et typisk spørgsmål fra chefen vil derfor også være, om du har opbakning fra dine nærmeste til efteruddannelse. Et godt råd er altså at få vendt forbruget af tid på efteruddannelse med dem, som du har derhjemme. Hvis de er klar på en ekstra investering, kan du med god samvittighed sige til chefen, at du har den fulde opbakning og støtte til at uddannelse tager lidt ekstra tid.

Mere inspiration

Bekymret for eksamen på efteruddannelsen? Få studievejlederens 5 gode råd
Artikel Gå til siden
Hvorfor taler vi om livslang læring?
Artikel Gå til siden
Derfor skal du tage en efteruddannelse
Artikel Gå til siden
Sådan får du tid til at tage en efteruddannelse
Artikel Gå til siden
Efteruddannelse: Få styr på hvem der skal betale og hvordan
Artikel Gå til siden