Headhunter om lederuddannelse: Fire ting ingeniører og tekniske specialister skal overveje

Hvordan kan du vide, om en lederuddannelse gør en reel forskel for din karriere? Ifølge headhunter Peter Bjerring er der ikke nogen tvivl: Lederuddannelsen kan være forskellen på dig og en anden kandidat til en lederstilling.

1200x628-web beton-headhunter-evu-04-20

Er du ingeniør, maskinmester eller en anden højt specialiseret fagperson med teknisk baggrund, og overvejer du at gå ledervejen?

Hvis svaret er ja, har du sandsynligvis overvejet, hvor meget en lederuddannelse kan gøre for dine karrieremuligheder. Du har måske endda spekuleret på, om du med en lederuddannelse på dit CV får bedre adgang til din første topstilling?

Guide  Find den rette lederuddannelse med vores guide "Fra teknisk specialist til  succesfuld leder" Download guiden her!

Hos VIA University College ønsker vores studie- og karrierevejledning at afklare alle de spørgsmål, du har om sammenhængen mellem efteruddannelse og karrieremuligheder. Vi har derfor allieret os med Peter Bjerring, partner i rekrutteringsvirksomheden Brinch & Partners.

Peter Bjerring og hans kolleger har mange års erfaring med at hjælpe Danmarks største virksomheder med at besætte lederstillinger og topposter. I skrivende stund hjælper de eksempelvis VELUX, Danfoss og DLG med at finde de rette lederprofiler.

Lederuddannelsen er et klart plus

Peter Bjerring er overbevist om, at lederuddannelsen kan være en af de faktorer, der sikrer ingeniøren eller maskinmesteren den første lederstilling.

“Der er ingen tvivl om, at en lederuddannelse er et klart plus. Jo bedre uddannet, du er som leder, desto bedre er det. Hvis vi står og skal vælge mellem to kandidater, der har sammenlignelig erhvervserfaring, kan lederuddannelsen være den forskel, der gør, at du kommer foran på point”, siger Peter Bjerring.

Læs hele guiden til lederuddannelse for dig med teknisk baggrund.

Han giver her sine fire bedste råd til, hvad du skal overveje, inden du vælger lederuddannelse.

  1. Du skal dygtiggøre dig
    Det handler meget om dygtiggørelse. Når du har en lederuddannelse på dit CV, signalerer det faglig stolthed og ambitioner. Du vil så at sige “mere” end at være en hamrende dygtig specialist. Der er også aktualiteten i det. Hvis du har gennemført en lederuddannelse inden for den seneste håndfuld år, har du opdateret viden omkring, hvilke metoder og teorier der rører sig lige nu i ledelse af moderne virksomheder. Det er ret vigtigt i forhold til at få dit første lederjob - og det første lederjob er det sværeste at lande. 
  2. Du skal opbygge den komplette forretningsforståelse
    Mange ingeniører - og andre tekniske specialister for den sags skyld - er ofte fagligt meget kompetente personer. De er simpelthen dygtige til deres fag. Men for at blive en dygtig leder skal du – ud over dit eget fag – kunne se virksomheden i sin helhed. Du skal med andre ord forstå virksomhedens strategiske ståsted, dens udviklingsmuligheder, dens regnskab/balance og likviditet. Som oftest vil alle gode lederuddannelser sørge for at klæde deltagerne på til at opnå en god og generel forretningsforståelse. Når du har det, kan du begynde at udvikle din del af organisationen og dermed være med til at udvikle din virksomhed.
  3. Du skal turde blive generalist
    At gå fra at være den dygtigste specialist til at blive leder, er også en udvikling fra at være specialist til at blive generalist. Du skal som person kunne erkende, at det er okay ikke længere at være den allerdygtigste til dit faglige område. Derimod stiler du måske efter at blive den dygtigste leder. Det opnår du via indhentning af et nyt fagområde; generel ledelse. Hvis du ønsker at lande et lederjob, er det en god idé at tage en lederuddannelse. Herfra skal lyde anbefalingen, at du til din næste lønforhandling overvejer, om du i stedet for en højere løn bør gå efter betaling af en lederuddannelse. 
  4. Du skal fremhæve din evne til at skabe værdi
    En lederuddannelse styrker utvivlsomt din profil. Men hvis du vil maksimere effekten i karriere øjemed, skal du være i stand til at vise, hvordan din lederuddannelse kommer en virksomhed til gode. Du skal med andre ord kunne tage det, du lærte på lederuddannelsen, og vise hvordan du har brugt det til at skabe værdi. Helt konkret. Virksomheden skal kunne se udbyttet for sig; for har du lavet nogle konkrete tiltag og forbedringer i dit nuværende job, kan man med rimelighed forvente, at du kan gøre det igen i et nyt job.
Kunne du tænke dig at vide mere om EBA og lederuddannelse? Læs videre her og få meget mere at vide om EBA og lederuddannelse.