- Efter- og videreuddannelse
- Viden
- EBA-dimittend: “Sådan fik jeg hverdagen til at hænge sammen”
EBA-dimittend: “Sådan fik jeg hverdagen til at hænge sammen”
Med to børn på henholdsvis tre år og fem år er der rigeligt at se til. Læg en fuldtidsstilling som projektleder oveni, og døgnets timer begynder efterhånden at være fyldt godt op.
Alligevel fandt Morten Søgaard Nielsen tid til at gennemføre sin EBA (Engineering Business Administration) hos VIA University College. EBA er en diplomuddannelse i ledelse, som er særligt målrettet højt specialiserede fagpersoner med teknisk baggrund som fx ingeniører, maskinmestre eller bygningskonstruktører.
For Morten Søgaard Nielsen var det netop nysgerrigheden på ledelse og forretningsudvikling, som sporede den uddannede maskinmester ind på lederuddannelsen. Han kunne simpelthen ikke lade være.
Læs hele guiden til lederuddannelse for dig med teknisk baggrund
Godt samarbejde med chef og kone
To og et halvt år efter han begyndte på uddannelsen, stod Morten Søgaard Nielsen med lederdiplomet i hånden. Han kunne se frem til at skulle overtage en masse nye og spændende ledelsesopgaver hos sin arbejdsgiver, DFP (Dansk Fjernvarmes Projektselskab).
Men hvordan fandt han tid til familie, fuldtidsjob og uddannelse? Hvilke erfaringer vil han give videre til kommende deltagere på EBA’en? Vi har taget en snak med Morten Søgaard Nielsen om work-life balance som EBA-studerende
Hvorfor ville du gerne læse en EBA?
Svar: Jeg var nået til et punkt i min karriere, hvor jeg var interesseret i noget faglig og personlig udvikling. For mig at se havde den virksomhed, jeg arbejder i, et uudnyttet potentiale. Det var en drivkraft for mig. Samtidig har virksomheden en størrelse, hvor jeg kunne få indsigt i forretningsdelen og udviklingen af virksomheden. Det var en spændende mulighed, men jeg havde ikke erfaring med forretningsudvikling, markedsføring og den slags. EBA’en var et ideelt match i forhold til at få den her ledelsesmæssige ballast.
Hvordan oplevede du det her med at skulle balancere familieliv, arbejde og uddannelse?
Svar: Jeg brugte nok omkring 10-15 timer om ugen på selvstudier, da uddannelsen stod på. Primært læsning. Herudover havde jeg en undervisningsdag med fysisk fremmøde cirka hver 14. dag. Min kone og jeg har to små børn, så der var nogle ting, der skulle passes sammen. Men helt ærligt så oplevede vi det ikke som en super presset situation. Jeg skulle selvfølgelig strukturere og prioritere min tid. Eksempelvis læse når børnene var lagt i seng. Det er vigtigt med opbakning fra ens partner, men det kan altså godt fungere.
Var der nogen perioder, hvor du var særligt presset?
Svar: Det skete ikke ofte, men der var spidsbelastninger. Jeg brugte måske 20-25 timer på uddannelsen om ugen, når der var mest at se til. Eksempelvis opgaveskrivning og forberedelse til eksamen. Det skal bestemt ikke afskrække nogen, men når du overvejer uddannelsen, er det godt at være klar over, at der er perioder, der kræver lidt mere af dig.
Havde du nogen udfordringer i forhold til at passe dit fuldtidsarbejde ved siden af studierne?
Svar: Jeg arbejdede samme antal timer og kunne varetage de samme opgaver som tidligere. Der var selvfølgelig en ekstra belastning, men jeg oplevede det ikke som noget, der påvirkede mig i en negativ retning. Min chef og jeg havde en meget konstruktiv dialog omkring uddannelsen. Eksempelvis lavede jeg min hovedopgave om et emne, der skabte værdi for virksomheden. På den måde kunne jeg arbejde og studere på samme tid.
Hvilken aftale indgik du med din arbejdsgiver omkring betaling af uddannelsen og den tid, du brugte på uddannelsen?
Svar: Virksomheden betalte for selve uddannelsen og mine bøger. Og jeg kunne bruge min normale arbejdstid på undervisningsdagene med fysisk fremmøde. Til gengæld skulle jeg bruge min fritid på selvstudierne. Det var en fin ordning, synes jeg. I øvrigt er det en stor fordel på EBA’en, at der betales for et enkelt undervisningsmodul ad gangen. På den måde er du og arbejdsgiveren ikke tvunget til at gennemføre og betale uddannelsen i ét sammenhængende forløb.
Er du teknisk uddannet specialist og kunne du tænke dig at gå ledervejen? Så er EBA en lederuddannelse for dig. Læs mere om lederuddannelsen EBA lige her.