Teamchef versus teamcoach

Der er to roller, du skal kunne mestre som leder, for at sikre at dit team når fælles mål og bliver et rigtigt team. Det er rollen som teamchef og teamcoach. Lektor Niels Hannemose forklarer her forskellene mellem de to roller.

 

Du skal mestre to roller som leder

Som leder af et team, er der grundlæggende to forskellige roller, du som teamleder skal være opmærksom på. Du skal både kunne mestre rollen som teamchef og rollen som teamcoach. I tilknytning til disse to roller, er der tilknyttet nogle forskellige forventninger til dig som leder.

Rollen som teamchef

Rollen som teamchef er nok den sådan mere traditionelle rolle, som vi kender generelt fra ledelse. Det er her, hvor du som leder er rammesættende for mål, forventninger og selve bemandingen af teamet. Det er her, hvor du sikrer, at teamet når i mål med de opgaver, de skal løse.

Rollen som teamcoach

I den anden rolle som teamcoach, skal du mere ind og arbejde med de enkelte teammedlemmers ejerskab, den måde medarbejderne lærer og udvikler sig på, og hvad der motiverer dem. Her har du således at gøre med teamets indre liv, hvorimod det i rollen som teamchef mere handler om den ydre rammesætning.

Det er to forskellige roller, og du skal kunne mestre begge roller for at nå i mål med dit team og sikre, at de når fælles mål og dermed bliver et rigtigt team.

Om Niels Hannemose

Cand.phil. Niels Hannemose underviser i ledelse og kommunikation på Diplomuddannelsen i ledelse på VIA University College. Niels har mange års erfaring som konsulent i at udvikle organisationer inden for ledelse, kommunikation og samarbejde. Han er en erfaren proceskonsulent og har i mere end 10 år har trænet og coachet ledere og specialister. 

Mere inspiration

Derfor skal du fokusere på indre bæredygtighed - og sådan gør du
Artikel Gå til siden
4 typiske årsager til at forandringer fejler
Artikel Gå til siden
Den hybride fremtid: Hvordan fastholder vi engagementet?
Podcast Gå til siden
6 råd om hybridledelse: Sådan fastholder du engagement og samarbejde
Artikel Gå til siden
3 ting der ofte spænder ben for samskabelse
Artikel Gå til siden