Video

Epleys manøvre

Michael Smærup, fysioterapeut og underviser hos VIA University College, demonstrerer i videoen her Epleys manøvren, der anvendes i forbindelse med behandling af øresten. Manøvren udføres fx af fysioterapeuter og speciallæger. Løse øresten er ofte årsag til svimmelhed og balanceproblemer hos fx ældre mennesker.

Sådan gør behandleren

Epleys manøvre gennemføres i fortsættelse af en dix-hallpike test. Patienten er rygliggende på briksen.

Behandleren, som fx kan være en fysioterapeut eller speciallæge, lader nu patienten ligge med hovedet drejet og bagoverbøjet i op til et minut eller til nystagmus forsvinder.

Herefter støttes patientens hoved, mens det langsomt drejes til modsat side. Stillingen holdes op til et minut eller til nystagmus ophører.

Nu skal patienten selv dreje kroppen om på venstre side, mens behandleren støtter hovedet hele vejen. Patienten skal forblive i stillingen i et minut eller til nystagmus ophører, og patienten hjælpes op.

Om Michael Smærup

Michael Smærup er underviser og forsker hos VIA University College. Han er tilknyttet forskningscentret VIA Sundheds- og Velfærdsteknologi. Michael har særlig stor viden om sundhedsteknologi samt sundhed og sygdom hos ældre mennesker.

Mere inspiration

Bliv praktikvejleder for socialrådgiverstuderende – få 7 grunde her

Er du praktikvejleder for socialrådgiverstuderende? Eller har du et ønske om at blive det? Så er praktikvejlederuddannelsen noget for dig! Læs hvorfor.

Gå til siden

Børnemindmapping - inddrag barnet med samtalemetoden

Børnemindmapping er en samtalemetode, der hjælper dig med at sætte barnets fortællinger og perspektiv i fokus. Læs her, hvordan du kan bruge det i dit job.

Gå til siden

Psykosocial rehabilitering: Lev op til kravene og understøt recovery

Bliv klogere på de krav, som tilsynet vurderer et bosted ud fra. 3 metoder inden for socialpædagogik til at opnå kravene og understøtte borgernes recovery.

Gå til siden

6 grunde til at tage en sundhedsfaglig diplomuddannelse

Kan dine kompetencer følge med forandringer i dit arbejdsliv i sundhedsvæsnet? Bliv klogere på, hvorfor du skal tage en sundhedsfaglig diplomuddannelse.

Gå til siden