Artikel

Demenshandlingsplanen 2025

Rikke Gregersen, docent, ph.d. og forskningsleder, VIA University College, giver en kort intro til demenshandlingsplanen 2025. Planen har nogle langsigtede mål med fokus på fem overordnede indsatsområder. Formålet er at skabe de bedste indsatser for mennesker med demens og deres pårørende.

 

Dette er en gengivelse af, hvad der bliver fortalt i videoen.

Demenshandlingsplanen 2025 blev vedtaget i december 2016. Den er vedtaget med et stort politisk flertal, og så er den i øvrigt skabt nedefra med en masse interesseorganisationer, kommuner, regioner og andre interessenter, der har været inde over for at skabe den bedst mulige demenshandlingsplan.

Den har nogle ambitiøse, langsigtede mål, der strækker sig frem mod 2025, og inden for en fireårig periode er der afsat 470 millioner kr. til formålet.

Formålet med planen er, at vi vedvarende kan arbejde for at kunne gøre de bedst mulige indsatser for mennesker med demens og deres pårørende.

Der er fem hovedfokusområder i den her plan. Det er udredning og opsporing, pleje og omsorg, pårørende, samfundet og viden og kompetencer, der skal sørge for, at vi opnår den bedste indsats og sikrer et demensvenligt Danmark.

Om Rikke Gregersen

Rikke Gregersen forsker i behandling af mennesker med demens. Hun er tilknyttet Demensalliancen og EUs forskningssamarbejde Interdem.

Hun har særlig viden om:

  • Demenssygdomme: symptomer, årsager og behandling
  • Psykosociale metoder og værdighed
  • Pårørendes behov og aflastning
  • Samarbejde med Kina om uddannelse af personale til demenspleje
  • CST (kognitiv stimulationsterapi)

Se Rikkes ekspertprofil

Mere inspiration

Demensramte i bedre trivsel

Model for målrettet pleje øger livskvaliteten hos plejehjemsbeboere med demens. Målrettet indsats kan reducere BPSD-symptomer hos demensramte. Læs hvordan

Gå til siden

Ernæring og demens

Mennesker med demens lider ofte af fejlernæring. Hvad du kan gøre for at forebygge det? Få svar i videoen.

Gå til siden

Fald er en trussel mod den ældres liv

Fald fører ofte til store mobilitetsbegrænsninger. Lektor Michael Smærup fortæller her om de store konsekvenser og om vigtigheden af faldforebyggelse.

Gå til siden

Demens og madlavning

Demensramte har stor risiko for fejlernæring. Lektor Trine Vase Bendtsen fortæller om initiativer ved indkøb og madlavning, der kan mindske problemet.

Gå til siden